Forum , chat and games Roskilde Festival
news the chatgang photoalbum music links
Bono 1982 - photo: Søren Svendsen
Photo: Jørn Gjersøe


Chattet seg til Roskilde
- Av Jørn Gjersøe -


.
(Roskilde): Siden ’99 har 20-30 mennesker fra opp til ti land møttes på Roskilde-festivalen. De har ingenting annet felles enn at de møttes på nettet.


Monica Ask (28) og Fredde Nilson (30) var blant de ti første som kom til festivalen for tre år siden, etter å ha møtt hverandre på chat-siden til Roskilde-festivalens offisielle hjemmesider. Der var det mange mennesker fra forskjellige land som stadig oftere traff hverandre virtuelt. Etter hvert var det noen som forslo at de skulle møtes på Roskilde. Og slik ble det. Det var imidlertid 15 som hadde lovet å møte opp. Men fem av dem viste seg ikke.

Rart første gang
Etter det første året har gruppa vokst. Stadig flere har kommet til, og i år er de omtrent 30 nettbrukere som møtes for å ha det moro sammen fire-fem dager i Danmark.

Snittalderen på gruppa ligger på omtrent 25, med et aldersspenn fra 18-19 til eldstemann på 39.

Første gang de møttes føltes det imidlertid litt rart å plutselig skulle stå ansikt til ansikt med noen mann bare har kjent gjennom tekst på en skjerm.

- Vi stod der på broen (utenfor campingplassen red. anm.) og så egentlig ganske dumme ut, tror jeg. Men så kjøpte vi et par kasser med øl, og fikk løst opp stemningen, forteller Monica Ask. – Det blei ganske kult egentlig.


Er åpne
Mange mener kanskje at kommunikasjon virtuelt gjennom chatgrupper kan skape en overfladisk måte å snakke sammen på. Men det trenger ikke alltid være tilfelle.

- Ofte er vi mer personlige der enn vi hadde vært om vi hadde vært ”face to face”. Kanskje man angrer på det etterpå, men det går fort over, for man kjenner jo hverandre etter hvert. Men vi snakker selvsagt også mye om upersonlige ting. Det blir mye tomsnakk. Men en fellesnevner er ofte musikk, forteller chaterne.

I ’99 arrangerte også nettfolket en fest hjemme hos Monica. – Det var snart bursdagen min, også fant jeg ut at vi like godt kunne kombinere det med et nett-treff, sier Monica.


Reiste langt
Tyske Hans Jürgen Günther reiste 14 timer med bil og plukket opp folk i flere land langs ruten sin, bare for å være med på festen, forteller en tydelig imponert Monica Ask. Til samme festen måtte vi spandere tusen kroner på en av våre finske venner som ikke hadde råd til å reise. Men hun kom til slutt.

Monica har også en egen hjemmeside for sitt alter ego, ”Catgirl”. Der kan man lese om henne og chatgruppa. Chatten finner du på Chatten s offisielle hjemmesider.

>> Intervjuet på www.nrk.no (Publisert 28.06.2002 13:58)

>> Back to news